Vinkkejä kirpputorilla myyntiin

Kirpputorilla myynti on oma taiteenlajinsa. Seuraavassa olen kerännyt omia vinkkejäni kirpputorimyyntiin.

Sääntö nro 1: Myy vain ehyttä ja puhdasta tavaraa.

On aivan turhaa raahata kirpputorille tavaraa, joita kukaan ei osta. Muutama esimerkki tuotteista, joita ei kannata kirpputorille viedä:

  1. Rikkinäiset, tahraiset tai likaiset vaatteet
  2. Lasi- ja posliiniesineet, joissa on halkeamia tai irtopaloja (koskee myös Arabiaa ym. keräilytuotteita, ellei hintaa ole reilusti pudotettu siitä, mitä ehjä vastine maksaisi)
  3. Kirjat ja lehdet, joissa on repeämiä tai kannet ovat selvästi kärsineet

Sääntö nro 2: Valitse kirpputori tarkoin

Itse suosin kivijalkakirppareita ja vain poikkeuksellisesti myyn tavaroita netin kautta. Kirpparin valinnassa on kuitenkin hyvä ottaa huomioon mm. seuraavat asiat:

  1. Pöytävuokran hinta. Itse en vie kovin kalliille kirpputorille tavaroitani, sillä mitä kalliimpi kirpputori, sitä vähemmän jää itselle käteen pöytävuokran jälkeen.
  2. Kirpputorin sijainti. Kirpputorin vähän syrjäinenkään sijainti ei ole välttämättä huono asia. Monet käyvät kirppareilla hieman kauempaakin. Jos kirpputori on syrjempänä, ei lähellä välttämättä ole muita kirppareita, jotka kilpailevat samoista asiakkaista.
  3. Siisteys. Sotkuinen ja sokkeloinen kirpputori ei houkuttele ketään.
  4. Kirpputorilla myytävä tavara. Kannattaa katsoa minkälaista tavaraa kirpputorilla myydään On olemassa monia kirppareita, joilla myydään esimerkiksi lastenvaatteita. Tällaiselle kirpparille ei tietenkään voi viedä myyntiin vaikkapa taidelasia.

Sääntö nro 3: Ota tavaroiden kausiluontoisuus huomioon

Vaikka suurin osa kirpparilla myytävistä tavaroita ei ole kausiluonteisia, niin kausiluonteisten tavaroiden myynti kannattaa ottaa huomioon niiden tavaroiden osalta, jotka sellaisia ovat. Usein nämä tavarat liittyvät jollakin tavalla urheiluun. Eli luistimet ja sukset eivät lähes varmasti mene kaupaksi kesähelteillä eikä pesäpallomailoilla ja rullaluistimilla ole ostajakuntaa talvella.

Sääntö nro 4: Määrittele tavaroille järkevä hinta

Tavaroista ei juuri koskaan saa sitä hintaa, jonka siitä on itse aiemmin maksanut. Poikkeuksiakin toki on. Käytännössä tavaran hinta kuitenkin laskee ainakin vähän jo siinä vaiheessa, kun astuu itse kaupan ovesta ulos ostettuaan uuden tuotteen ja esim. hintalappu roikkuu vielä vaatteesta. Niinpä kirpparille viedessäni lasken käytetylle tavaralle yleensä arvon, joka on n. 10-20 % tavaran alkuperäisestä arvosta. Uudenveroiselle ja lähes käyttämättömälle tai täysin uudelle käyttämättömälle tavaralle arvioin hinnan itse tavaran mukaan. Esim. täysin uuden vaatteen hinnan arvioin usein n. 70 prosenttiin alkuperäisestä hinnasta. Kun taas täysin uuden Iittalan maljakon, joka on vielä alkuperäisessä pakkauksessaan ja on pari kertaa sieltä nostettu näytille, hinnan voin määritellä n. 90 prosenttiin alkuperäisestä arvostaan.

Sääntö nro 5: Valitse myyntipöytä sijainnin mukaan

Myyntipöytä kannattaa valita hyvältä paikalta, vaikka se maksaisikin hieman enemmän tai sitä joutuisi hetken ajan jonottamaan. Itse suosin myyntipöytää sisäänkulun läheltä tai aivan kassan lähettyviltä. Joskus olen joutunut jonottamaan pöytää viikkojakin, mutta se on loppupeleissä kannattanut. Oma kokemukseni on, että ihmiset tekevät herkemmin heräteostoksia juuri saavuttuaan kirpputorille. Mitä useampi pöytä ja tavaramäärä on ehtinyt tulla eteen, sitä vähemmän niihin enää kiinnittää huomiota. Kyse on keskittymisestä, joka alkaa herpaantua kun kirpputorilla on kauemmin.

Sääntö nro 6: Pidä myyntipöytä siistinä

On tärkeää, ettei myyntipöytää ahda liian täyteen tavaraa. Niitä voi tuoda kyllä myöhemmin lisää. Vaatteita ei pidä pinota kasaksi päällekkäin. Niitä harvemmin katsotaan ja jos katsotaankin, ne jäävät sen jälkeen epäsiististi levälleen pöydälle. Epämääräiset tavararöykkiöt ovat siivottoman näköisiä eikä niitä haluta kahlata läpi.

Tavaroiden asetteluun kannattaa käyttää jonkin verran aikaa ja vaivaa. Mitä selkeämpi, siistimpi ja kutsuvampi pöytä, sitä useammin pöydän ääreen jäädään tavaroita tutkimaan. Jos hyllyjä on useita, houkuttelevuutta lisää, kun tuotteet asettelee teemoittain, värimaailmoittain tai koon mukaan hyllyille ja tarpeeksi väljästi. Itse laitan vaatteet aina hengareihin, mutta en tuki hengaritankoa täyteen. Vaatteita pitää voida siirrellä hengarissa niin ettei vaatteita tarvitse repiä pois tangosta. Ja pieni vinkki on myös se, että vaatteet ja sisustustekstiilit kannattaa aina tarvittaessa silittää ennen myyntiin laittoa. Ryppyiset vaatteet antavat sen mielikuvan, ettei niistä ole pidetty huolta.

 

 

 

 

One comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s