Facebook-ryhmien sääntöviidakoista

Jostain luin kirjoituksen siitä, että Facebookin kirppisryhmissä myyminen voi olla työn ja tuskan takana siksi, koska sääntöviidakko on niin valtava. Itse olen mukana vajaassa kymmenessä ryhmässä ja jo niiden perusteella olen päätellyt, että toisissa kirppisryhmissä sääntöjä on valtavasti ja osassa sääntöjä ei juurikaan ole. Erilaisia ryhmiä on todella paljon, vähän joka tarpeeseen.

Kaikkein parasta minusta olisi, jos säännöt olisivat selvästi kaikkien luettavissa jo ennen liittymistä ryhmään. Osassa ryhmistä säännöt sanotaankin suoraan etusivulla kuvaus-kohdassa. Todella paljon on kuitenkin niitä ryhmiä, jossa ensin on liityttävä ryhmään ja vasta sitten pääsee lukemaan sääntöjä. Pahimmillaan säännöt on tallennettu erilliseen kansioon, mikä antaa jo sen kuvan, että sääntöviidakko on laaja. Vaikkei niin todellisuudessa olisikaan.

Valitsin muutaman esimerkin Facebookin kirppisryhmistä ja niiden säännöistä. Ensimmäisenä on ryhmä nimeltään Arabia, Taidelasi, Retro, Design ja Antiikkikirpputori.

Arabia, Taidelasi, Retro, Design ja Antiikki Kirpputori
Kuvalähde: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10209990271622890&set=gm.409108182839907&type=3&theater

Niin kuin nimestäkin voi päätellä, ryhmässä myydään monenlaista antiikkia, retroa, design-tuotetta ja Arabiaakin iästä riippumatta. Ryhmä sisältää paljon sääntöjä, mutta mielestäni säännöillä ei pelata liikaa. Säännöt ovat selkeät eivätkä jätä hirveästi tulkinnan varaa eikä toisaalta mennä älyttömiin yksityiskohtaisuuksiin.

Sääntöjen mukaan myytäessä täytyy hinnan ja kunnon olla näkyvillä, tuotteiden kuvat on rajattu neljään. Jos kohteesta on pyydetty hinta, se on myytävä ensimmäiselle pyyntihinnan huutaneelle. Lisäksi tarjouskauppa on sallittua. Sääntöjen mukaan yksityisviestejä ei pidä käyttää ns. ”salaisten” tarjousten antamiseen, ellei niin ole erikseen pyydetty tekemään. Jos tavara on myynnissä muuallakin, siitä on oltava maininta. Ryhmässä saavat myydä vain yksityishenkilöt.

Tässä oli pääosin kirppisryhmän säännöt, mutta lisäksi sääntöjä on ostajaan, ryhmän ylläpidon vastuuseen ja kiellettyihin toimintoihin liittyviä.

Toisena kirppisryhmänä on Valaisinkirppis.

10171800_10152416983759224_2825705762491016645_n
Kuvalähde: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152416983759224&set=gm.1495657587320335&type=3&theater

Valaisinkirppiksellä voi etsiä, ostaa ja myydä niin vanhoja kuin uusia valaisimia. Samoin sähkö- ja valaisintarvikkeita, lasikupuja, varjostimia ja muuta asiaan liittyvää. Valaisimia saavat myydä sekä yksityiset että yritykset. Vaatimuksena on vain oikealla nimellä esiintyminen ja Suomessa asuminen. Ryhmässä täytyy esiintyä omalla nimellään, ei yritys- eikä feikkinimellä. Sääntöjä ei siis hirveästi ole. Tärkeää on ainoastaan se, että myy tai ostaa valaisimia tai valaisintarvikkeita ja ryhmässä esiintyy omalla nimellään ja asuu Suomessa.

Kolmas kirppisryhmäesimerkki on yleisesti ottaen miehille tarkoitettu Autokirppis, jossa myydään autoja ja autojen varaosia.

Autokirppiksellä sääntönä on, ettei linkki toiseen nettiosoitteeseen ole ryhmässä tarkoitettu myynti-ilmoitus. Lisäksi vanhat myynti-ilmoitukset tai myydyt autot tai varaosat täytyy poistaa myynti-ilmoituksista. Myynti-ilmoituksista täytyy olla näkyvillä hinta, paikkakunta ja perustiedot autosta tai varaosista. Hinnaksi ei riitä maininta: myynti tarjousten perusteella. Turha kommentointi ilman ostokiinnostusta tulee jättää tekemättä. Mielestäni sääntöihin voisi lisätä vielä kuvia koskevia sääntöjä. Vaikka jokainen rehellinen myyjä varmasti kuvia lisääkin, niin kaikki eivät valitettavasti niin rehellisiä ole.

Neljäs ja viimeinen tässä mainittu Facebook-kirppisryhmä on Ommeltujen vaatteiden kirppis, jossa voi myydä ja ostaa itse tehtyjä, ompelijoiden tekemiä tai ompelijoilta ostettuja käytettyjä tai uusia vaatteita sekä itse neulottuja ja virkattuja vaatteita.

kirppislöytöjä
Kuvalähde: http://eathooplove.blogspot.com/2017/01/facebookin-parhaat-lastenkirppisryhmat.html

Tähän ryhmään ei pääse, jos omistaa alle kuukauden vanhan Facebook-profiilin. Ilmeisesti tällä säännöllä pyritään estämään esim. feikkiprofiilien pääsy ryhmään. Profiilissa tulee näkyä myös sekä etu- että sukunimi. Ryhmän kuvauksessa mainitaan erikseen, että ryhmässä ei sallita veronkiertoa, vaan jokaisen uusia töitään myyvän täytyy ilmoittaa ompelutulonsa verottajalle lain vaatimalla tavalla. Verotuksen osalta sääntöihin voisi vielä lisätä, että veroa on maksettava, kun uusia ommeltuja töitään on myynyt yli 1000 eurolla vuodessa ja sen alle jäävä myyntitulo on verovapaata.

Ryhmän sääntöihin kuuluu myös se, että myytävät tuotteet ladataan valmiisiin kansioihin eikä seinäkuvia saa laittaa. Minusta tämä käytäntö ei ole hyvä, vaikkakin helpottaa tuotteiden etsimistä kategorioittain. Luulisin ainakin, että moni haluaa vain selata ryhmän sivuja ja ylimpänä ovat yleensä uusimmat tai aktiivisesti sinne uudelleen nostetut tuotteet.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s